Waarom zou je zonnepanelen kopen?

Nederland krijgt, ondanks dat het vaak bewolkt is en het vaak regent, genoeg zonne-energie per jaar om Nederland ruimschoots van energie te voorzien. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je deze energie kan gebruiken om je eigen huishouden te voorzien van energie waar je nadat je de kosten van de zonnepanelen hebt betaald eigenlijk niet meer voor hoeft te betalen.

Er zijn genoeg voordelen aan zonnepanelen. Ze zijn goed voor het milieu, ze verhogen de waarde van je huis, je bent minder afhankelijk van een energieleverancier en je bent eigenlijk gewoon geld aan het verdienen vanaf het punt dat je de kosten van de zonnepanelen heeft terugbetaald met de energie je hebt opgewekt. Zonnepanelen kopen is dus helemaal geen slecht idee.

Om te weten of je huis geschikt is voor zonnepanelen moet je rekening houden met een paar factoren: de helling van het dak, de ruimte op het dak, de kant waarnaar het dak staat en de schaduw die valt op het dak. 

De helling van het dak bepaalt hoeveel zonlicht er valt op de zonnepanelen. De ruimte op het dak bepaalt hoeveel zonnepanelen je op je dak kan plaatsen, de kant waar het dak naartoe staat heeft te maken met vanaf welke kant de zon het meeste schijnt en de schaduw die valt op het dak bepaalt hoeveel zonlicht er kan vallen op de zonnepanelen. Voor het gemiddelde huishouden zijn er zo’n 12 zonnepanelen nodig voor het geheel onafhankelijk zijn van energieleveranciers. De opbrengst zonnepanelen die geleverd wordt zal ongeveer 3000 kWh bedragen. Voor het installeren van een complete set, zonnepanelen, omvormer en monitor, betaal je tegen de 5000 euro aan.

Dit lijkt misschien veel, maar de overheid moedigt je ook aan om zonnepanelen te plaatsen. Voor degenen die geld lenen om zonnepanelen zijn er hele gunstige rentes geregeld. Ook mag je na aankoop van zonnepanelen 21% van het btw terugvragen. Dit komt er dus op naar dat zonnepanelen 21% goedkoper zijn. Ook bedrijven worden gesteund door de overheid. Bedrijven krijgen verschillende subsidies en sportclubs krijgen zelfs tot 30% korting.