Vaste of mobiele airco kiezen?

Wanneer het zomeren is geblazen in Nederland kan het snel broeierig worden. Ook al koelt het ’s avonds altijd een tikkeltje af, de warmte kan flink in je huis blijven hangen. Dan kan een beetje verkoeling met behulp van een airco heel aantrekkelijk zijn. Denk je erover na een airconditioner aan te schaffen? Hieronder lees je meer over de verschillen tussen vaste en mobiele aircosystemen.

Mobiele airconditioner

Grofweg kun je airco’s in twee groepen verdelen. De vaste en de mobiele airco’s. Zoals de naam al aangeeft zijn mobiele airco’s verplaatsbaar. Vaak zijn ze voorzien van wieltjes of zijn ze compact genoeg om te kunnen tillen. Deze mobiliteit is dan ook meteen het grote voordeel van dit type airco. Zo kun je bijvoorbeeld overdag koelen in de woonkamer en houd je het ’s nachts aangenaam op de slaapkamer.

Voordelen mobiele airco

Het eerste voordeel van de mobiele airco is hierboven benoemd en dat is het feit dat je deze kunt verplaatsen. Daarbij is dit type airco vaak voordeliger in aanschaf dan een vaste airco. Met kosten voor een installateur hoef je ook geen rekening te houden: stekker in het stopcontact, temperatuur instellen en genieten maar van die verkoelende lucht.

Nadelen mobiele airco

Veel mobiele airco’s hebben geen buitenunit. Dit betekent dat de compressor zich in de unit binnenshuis bevindt en dit kan geluidshinder geven. Daarnaast heeft een mobiele airco vaak een vrij laag vermogen waardoor dit systeem het meest geschikt is voor het koelen van een wat kleinere ruimte. Verder neemt een mobiele airco vrij veel energie en dit hoge verbruik is natuurlijk niet gunstig voor de portemonnee en milieu.

Vaste airconditioner

Vaste airco’s worden ook wel aangeduid als split airco’s. Deze airco bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit wordt buitenhuis geplaatst. De binnenunit komt in de ruimte die je wilt koelen. Een airco split unit is een vast systeem waarmee je een enkele kamer kunt koelen. Wil je meerdere ruimtes van airconditioning voorzien? Dan kun je kiezen voor een multi split airco. Bij dit systeem kun je op één buitenunit tot wel vijf individueel instelbare binnenunits aansluiten.

Voordelen vaste airco

Vaste airco’s zijn in de regel energiezuiniger dan mobiele airco’s. Ze werken efficiënt en kunnen daarom een ruimte, ook als deze groter is, goed koelen. Doordat dit systeem een buitenunit heeft hebt je geen last van geluidshinder. Daarbij kun je kiezen voor een split airco met één binnenunit of een multi split airco met meerdere binnenunits. Verder zijn er vaste systemen die in de winter gebruikt kunnen worden om kamers juist te verwarmen. Kijk daarvoor eens naar een inverter airco.

Nadelen vaste airco

De aanschafprijs van een vaste airco ligt hoger dan die van een mobiele airco. Daarbij vraagt de installatie van dit systeem wel een beetje technisch inzicht. Je kunt er natuurlijk voor kiezen de airco te laten installeren door een vakman. Verder kan de buitenunit van dit systeem minder aantrekkelijk ogen aan de buitenmuur.