Tips om te besparen op de verwarming

Met kleine veranderingen in het gebruik van uw verwarming kunt u al veel geld besparen. Wie zich nog niet helemaal bewust was van hun stookgedrag kan tot wel €600 besparen. In een ongeïsoleerd huis kunt u zelfs nog meer besparen.

Verwarming lager

Denk er bij het verlaten van uw huis altijd aan om de verwarming lager te zetten, op ongeveer 15 graden. Als u dat overdag altijd doet, bespaart u gemiddeld zo’n €140 per jaar. Doe dit zo’n uur voor vertrek, dan bespaart u meer. Wanneer u ’s nachts naar bed gaat kan de verwarming ook op 15 graden. Als u de thermostaat een uur daarvoor al lager zet bespaart dat nog meer, zonder dat het sterk ten koste gaat van het comfort. Dit scheelt tot €100 per jaar.

Als u op vakantie gaat kan de verwarming op ‘vorstvrij’, zo’n 5 tot 10 graden. Dit kan flink besparen op uw energierekening. Zet in de koudere seizoenen de verwarming niet uit, anders loopt u risico op bevroren leidingen.

Koof tegen koude luchtstroom

Overweeg om een koof te installeren boven ramen met een gordijn ervoor. Omdat warme lucht omhoog gaat en koude lucht zakt, ontstaat er al gauw een luchtstroom achter het gordijn die de kamer afkoelt. Zo’n koof voorkomt zo’n luchtstroom, waardoor de koude lucht niet meer onnodig de kamer in stroomt.

Ongebruikte kamers

Het is niet altijd nodig om de slaapkamer te verwarmen. Het is beter om deze kamers onverwarmd te laten en meer dekens te gebruiken. Zorg dat de deuren naar de slaapkamers gesloten blijven om te voorkomen dat de warmte naar deze ruimtes trekt. Ruimtes waar u niet vaak komt kunt u tevens onverwarmd later. Let er wel op dat de tussendeuren gesloten blijven. In een gemiddeld huishouden kan dit tot €200 per jaar besparen.

Dichte gordijnen kunnen ook warmteverlies via de ramen tegengaan, als u geen isolerend glas heeft. Overweeg om overdag de verwarming één graadje lager te zetten. Het is in het begin meestal even wennen, maar het bespaart toch zo’n €80 per jaar.

Goede woningisolatie helpt overigens bij een efficiënte en voordelige verwarming van het huis. Ook het aanschaffen van een energiezuinige cv ketel kan uw jaarlijkse rekening flink omlaag brengen. Eén van onze CV monteurs kan u hierbij het beste helpen.