Regenpijp verstopt

Zoals je waarschijnlijk wel hebt ondervonden, valt er in Nederland aardig wat regen uit de lucht. Het is dan ook zeker nodig dat je regenpijp goed werkt. Bij een verstopte regenpijp loopt het water niet meer weg en is er een kans dat er vocht via de muur in de woning komt. Het is dan ook belangrijk direct actie te ondernemen wanneer je ontdekt dat je afvoerpijp (ook wel hemelwaterafvoer) verstopt is. Vocht in je woning kan grote gevolgen hebben. Onderhoud aan je regenafvoerpijp is daarom ook ontzettend belangrijk. Hieronder lees je alles over het ontstoppen en voorkomen van een verstopte pijp.

Ontstoppen

Je kunt zelf je regenpijp gaan ontstoppen. Maak eerst de dakgoot schoon en zorg er voor dat het vuil en bladeren verwijderd worden. Ook het gat in de dakgoot, waar de afwateringsbuis op aangesloten is moet vrij worden gemaakt. Giet vervolgens een emmer water in de goot om te kijken of de verstopping nu verholpen is. Als dit niet het geval is kun je het volgende gaan proberen. Pak een lange stok, buis of ontstoppingsveer en probeer de verstopping door te prikken. Als dit ook niet de oplossing is, kan je proberen de verstopte leiding te spoelen met een hoge drukspuit. Mocht dit de verstopping ook niet verhelpen, dan kan het zijn dat de verstopping niet in de afwateringsbuis zit. Het kan zijn dat het probleem onder de goot zit bij de put. Je moet nu de afvoerpijp uitgraven. Haal vervolgens de deksel van de schroefdeksel aan de onderkant. Zo kan je vuil verwijderen met je hand. Check direct ook even of de aansluiting op het riool vrij is.

Een ontstoppingsbedrijf inhuren

Heb je het bovenstaande allemaal geprobeerd, maar is je hemelwaterafvoer nog steeds verstopt? Zoek dan contact met een ontstoppingsbedrijf zoals Bouwbedrijf De Boer. Zij kunnen met een camera in de regenpijp om te beoordelen waar de verstopping zit. Zo kunnen zij het probleem gemakkelijk verhelpen. Dit bedrijf kan je pijp gaan reinigen en/of repareren. In sommige gevallen moet de pijp geheel vervangen worden. De dakgoot zit in verbinding met de afwateringsbuis. Het zou ook kunnen zijn dat deze aan reparatie toe is of dat deze vervangen moeten worden. Dit zal een professional voor jou beoordelen.

Voorkomen

Het is gemakkelijk om een verstopping in je hemelwaterafvoer te verkomen. Maak namelijk twee keer per jaar je dakgoot goed schoon. Ook is het een optie om een boldraadrooster bovenin de pijp te plaatsen, zodat vuil en dergelijke niet in de pijp komt. Verder is het plaatsen van een bladscheider ook een goede manier om een verstopping tegen te gaan. De bladscheider zorgt ervoor dat bladeren en vuil uit de hemelwaterafvoer verwijderd worden.