Nieuw keurmerk voor cv-ketelonderhoud

Minister Blok van Wonen, heeft dinsdag een nieuw keurmerk voor cv-ketels gepresenteerd. Hierin staat de veiligheid en energiezuinigheid centraal. Hij heeft in het keurmerk laten opnemen dat cv-ketels regelmatig gecontroleerd moeten worden op deze aspecten.

Het keurmerk

Installateurs met het OK CV-keurmerk zijn vanaf nu verplicht om de cv-ketels van hun klanten te onderhouden en ze een energiebesparingsadvies te geven. Installateurs zonder OK CV-keurmerk zijn dit niet verplicht.
Het nieuwe keurmerk is ontwikkeld door UNETI-VNI. Dit is een ondernemersorganisatie voor technische installatiebedrijven en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ongevallen verminderen

Met de installatie van het OK-keurmerk wil de installatiebranche het aantal ongevallen met cv-ketels verminderen. Jaarlijks vallen er tientallen doden door slecht onderhoud van cv-ketels. Koolstofmonoxide is namelijk een sluipmoordenaar, je merkt niet dat het er is en je ziet een cv-ketel niet snel als oorzaak van spontane misselijkheid.

Dit jaar in gebruik

De doelstelling is dat halverwege 2015 al honderd bedrijven het verbeterde OK-keurmerk hebben. Volgens het Vereniging Eigen Huis dient het vanzelfsprekend te zijn dat installateurs regelmatig onderhoud plegen aan de cv-ketel van hun klanten en vindt het keurmerk overbodig. Toch gebeurt dit niet vaak. Door middel van dit nieuwe keurmerk moet slecht onderhoud voorkomen worden, en kan er energiezuiniger gewerkt worden. Het Vereniging Eigen Huis wil voorkomen dat de kosten van cv-ketels hierdoor zullen stijgen. Zij zullen hier toezicht op houden.