Juiste vermogen bij vervangende CV ketel

Als je huidige CV ketel aan vervanging toe is, is het van belang dat je een juiste, nieuwe CV ketel laat plaatsen. Een juiste CV ketel is niet een ketel die maar zo goedkoop mogelijk is; daar zul je altijd spijt van krijgen. Een CV ketel heeft namelijk een bepaald vermogen nodig; een vermogen dat in overeenstemming moet zijn met het werkelijke gebruik en verbruik van de warmte en energie in een woning. Zo zal er voor een klein appartementje een kleinere CV ketel benodigd zijn dan voor een grote vrijstaande villa met tal van luxe apparaten als jacuzzi’s en een groot bad.

Hoe bereken ik het benodigde vermogen?
Het berekenen van het benodigde vermogen is nog een klus apart. Gelukkig zijn er hiervoor diverse rekentools op internet beschikbaar. Wel zul je over allerlei informatie over de woning moeten beschikken. Het is voor de tools van belang dat je weet uit welk bouwjaar de woning komt, hoe de woning is geïsoleerd, wat voor type woning het is, wat voor verwarming er aanwezig is, of er een bad en / of douche aanwezig is, en ga zo maar door.
Omdat de kans nogal groot is dat hierbij fouten worden gemaakt en het dus zomaar kan zijn dat je met een verkeerde CV ketel zit opgescheept, is het verstandig om de keuze van de juiste CV ketel aan de loodgieter over te laten. Deze heeft voldoende ervaring met CV ketels om jou een goede CV ketel te kunnen adviseren. Je kunt dan altijd zelf nog controleren of deze voldoende vermogen heeft, en als dit volgens jou niet goed lijkt te zijn (de nieuwe CV ketel heeft te weinig of juist teveel vermogen) dan zou je aan loodgietersbrussel.be om opheldering kunnen vragen.