Informatie over rieten daken

Rieten daken zijn voor sommige mensen een klein fragment uit hun jeugd, de meeste mensen hebben het wonen in huizen met rieten daken niet meer meegemaakt. Toch is er de laatste tijd steeds meer de wens om het dak te verfraaien met het plaatsen van een rieten dak. Voor sommige mensen zal de reden nostalgie zijn. Anderen denken misschien aan het milieu. Hoe dan ook, er zijn genoeg mensen die nu overstappen op rieten daken en als jij daar ook aan denkt zijn hier een paar dingen die je moet weten.

Om te beginnen, hoe weet je of je dak geschikt is voor riet of niet? 

Eigenlijk is er maar één vraag die beantwoord hoeft te worden. Is je dak steiler dan 45 graden? Zo ja, prima. Zo niet, dan zou je misschien iets langer na moeten denken over deze kwestie. De reden dat het uitmaakt, is dat riet gevoelig is voor vocht. Als water de kans krijgt op stil te liggen, of in ieder geval lang te blijven liggen, bestaat de kans dat het riet gaat rotten.

Dan de volgende vraag die waarschijnlijk opkomt: wat kost een rieten dak?

Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: gemiddeld 100 euro per vierkante meter. 

Er zijn twee constructies voor rieten daken: de traditionele constructie en het schroefdak. 

De traditionele constructie is de constructie die al eeuwenlang wordt toegepast. Hierbij wordt het riet bevestigd op houten latten, die dan op het dak worden gelegd. Het is heel simpel en wordt vrijwel niet meer gebruikt in Nederland. De reden is dat deze constructie bijzonder brandgevaarlijk is. Er is veel zuurstof beschikbaar, wat ook te maken heeft met het volgende nadeel. Er is nogal veel tocht. Traditionele constructies isoleren vrij slecht, wat ook niet bevorderend is voor de energierekening.

Het schroefdak is een constructie waarbij het riet wordt bevestigd op een dichte ondergrond. Op deze manier isoleert het schroefdak even goed als dakpannen zouden doen en komt er minder zuurstof bij, waardoor het schroefdak minder brandgevaarlijk is.