Hoe kies ik de juiste cv-ketel?

Een cv-ketel aanschaffen is iets wat je eigenlijk maar eens in de 12 jaar doet. Een cv-ketel kiezen is niet een gemakkelijke opgave. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten cv-ketels op de markt waaruit je kan kiezen. De vraag is dan ook: welke past het beste bij jou? En waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een cv-ketel? Onze specialist legt het je uit en geeft een aantal tips waarop jij wellicht beter je keuze kan baseren.

De cv-ketels waaruit je kan kiezen

Er is genoeg keus bij het kiezen van een cv-ketel. Het type dat het meest aangeschaft wordt is een HR-ketel. De reden daarachter is omdat deze een hoog rendement heeft. Daarnaast wordt een combiketel ook veel gekocht omdat hij zowel de woning verwarmt als voor warm water zorgt. Een extra boiler of geiser is dus niet meer nodig.

Er zij nog meer verschillende soorten cv-ketels waaruit je kan kiezen, zoals een VR- en HRV-ketel. Hier volgen een aantal punten waarmee je rekening kan houden bij je keuze:

  • Kiezen op basis van warm water comfort
    Als je veel gebruik maakt van warm water of in het bezit bent van twee badkamers of douches, dan is het belangrijk dat je een cv-ketel kiest die daarvoor de beste prestaties levert, zoals een combiketel. Het is daarom goed om te letten op de CW-klasse van een cv-ketel. Deze vertelt hoeveel warm water de combiketel kan leveren per minuut. De klassen lopen van CW3 t/m CW6. Heb je een stortdouche in bezit en wil je gelijk warm water? Dan kan je kiezen voor een solo ketel met een boiler. Een boiler zorgt ervoor dat je meteen warm water krijgt.
  • Kiezen op basis van duurzaamheid
    Een boiler bij je combi cv-ketel is mooi en luxe maar kost ook meer energie. Om kosten te besparen kun je ook voor een zuinige cv-ketel kiezen. Een HR combiketel maakt bijvoorbeeld op een slimme manier gebruik van verbrandingsgassen. Dit zorgt al voor meer dan 107% rendement. Kortom, je bespaart niet alleen geld, maar het is ook een betere keuze voor het milieu. Dit maakt het een win-win situatie, aangezien je vaak ook nog geld terugkrijgt van een energiemaatschappij.

Welke cv-ketel past nu bij mij?

De cv-ketel die het beste bij jou past hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen is het belangrijk dat je jezelf een aantal kritische vragen stelt. Een nieuwe ketel is namelijk zeker niet goedkoop en moet bovendien de volgende 15 jaar meegaan. Denk bij het maken van je keus aan je huidige maar ook je toekomstige woonsituatie. Het type woning waarin je woont heeft immers invloed op het kiezen van de soort cv-ketel die bij jou past. Een oud vrijstaand huis vereist een cv-ketel met meer vermogen dan bijvoorbeeld een tussenwoning die volgens de laatste isolatienormen geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat de warmte goed binnen blijft en niet snel verloren gaat. Dit bespaart kosten.

Denk je aan een gezinsuitbreiding? Of ben je nog van plan om de badkamer te verbouwen? Het zijn allemaal vragen die invloed hebben bij het kiezen van de juiste cv-ketel.

Conclusie

Je keuze voor een cv-ketel is persoonlijk. Wel wil je dat deze uiteraard lang mee gaat en dus betrouwbaar is. Hou daarom altijd in je achterhoofd wat voor jou belangrijk is en welke cv-ketel het beste bij jouw leefomstandigheden past. Keuzes zoals duurzaamheid of comfort spelen daarin ook een rol. Tot slot zijn er ook nog zogenaamde ketelkiezers op het web aanwezig die jou helpen bij het maken van een keuze.

Hulp nodig?

Heb je al een keuze gemaakt? Of wil je nog wat extra advies? Allincv beschikt over verschillende cv-ketel specialisten die jou graag helpen bij zowel het geven van advies als het installeren van jouw cv-ketel. Neem contact op en ontvang een vrijblijvende offerte.