Gratis klustips voor het gebruik van je CV

Wil je zelf met je CV aan de slag? Je kunt dan vast wel een aantal tips gebruiken. We zetten er een aantal van de loodgieter in Eindhoven voor je op een rijtje.

1. Ontluchten kun je zelf

Maakt de CV een borrelend geluid of worden de radiatoren niet of nauwelijks warm? De kans is groot dat er lucht in je leidingen zit. Water lekt soms weg of verdwijnt simpelweg door de poreuze buizen (het gaat dan om een heel geringe hoeveelheid), waardoor het waterpijl kan zakken. Als de leidingen vaak ontlucht moeten worden, is de kans groot dat er ergens een lek is. Het is dan zaak dat lek op te sporen alvorens de boel te ontluchten. Als je dat niet doet hou je immers het lek in stand en zal de CV blijven lekken.

Om de radiatoren te ontluchten is het zaak dat je zorgt dat de ketel geen water verwarmt. Je doet dit door niet te douchen of op een andere wijze warm water te gebruiken en de thermostaat op de laagste temperatuur te zetten. Als de ketel is uitgeschakeld kun je de stekker uit het stopcontact halen, een oude doek opzoeken en de radiatoren ontluchten. Je begint hiermee het beste bij de laag gelegen radiatoren aangezien de lucht zich naar boven zal verplaatsen.

Je ontlucht door een doek onder het ontluchtkraantje te houden en het kraantje langzaam open te draaien. Je hoort nu lucht ontsnappen. Als alle lucht ontsnapt is en er water uit de radiatoren komt, draai je het kraantje weer snel dicht. Je gaat zo door tot je alle radiatoren hebt gehad, en kunt vervolgens de ketel weer inschakelen. Vergeet niet te controleren of de druk nog hoog genoeg is.

2. CV bijvullen kun je zelf

Heb je het idee dat de CV niet optimaal verwarmt of gewoon niet warm wordt, en is ontluchten geen oplossing voor het probleem? Zoek dan in de handleiding van de ketel hoe je de ketel kunt bijvullen, dit verschilt immers erg van ketel tot ketel.

Vergeet niet na het bijvullen nog even de installatie te ontluchten, door het bijvullen komt er vaak lucht in de ketel.