Duurzaam gebruik maken van energie
We komen de term tegenwoordig bijna overal tegen: duurzame energie. Vooral niet te verwarren met groene energie. Groene energie is duurzaam, maar niet alle duurzame energie is groen. Met duurzame energie bedoelen we dat de bron van de energie in principe onbeperkt is. Olie is niet onbeperkt, dus niet duurzaam. Kolen ook niet, en gas ook niet. Wind is wel duurzaam, dus energie die door windmolens is opgewekt, is in principe duurzaam. Water is ook duurzaam, dus is een waterkrachtcentrale een centrale die duurzame energie opwekt. Bij zonnepanelen is dat eveneens het geval: zonlicht is duurzaam omdat het in principe onbeperkt is, dus energie van zonnepanelen is duurzaam.
Maar hoe kunnen we eigenlijk zelf duurzaam gebruik maken van energie? Het klinkt vaak ingewikkeld, maar duurzaam zijn is simpeler dan je denkt.
Je doet dat door vooral zuinig met energie om te gaan. Klik hier voor de loodgieter uit Almere, hij kan je tips geven over hoe je CV installatie beter is af te stellen, waardoor je kunt besparen op energiekosten. Je spaart daarmee niet het milieu, maar bespaart zelf ook op de energierekening. Dubbel duurzaam dus!
Een andere vorm om duurzaam gebruik te maken van energie, is door zonnepanelen op je huis aan te laten brengen. Zonnepanelen leveren energie, waardoor je zelf ook weer kunt besparen op je energiekosten. Je zult de zonnepanelen na enkele jaren hebben terugverdiend, waarna je dus in principe gratis elektriciteit hebt. Mooi toch?
Je kunt er eventueel voor kiezen om naast zonnepanelen nog andere vormen van energieopwekking aan te schaffen ter investering. Denk bijvoorbeeld aan een kleine windmolen in de tuin, een zonneboiler op het dak die het door de CV ketel op te warmen water alvast voorverwarmt.
Natuurlijk kun je ook duurzaam bezig zijn door minder elektriciteit te gebruiken. Je kunt dat bewerkstelligen door overdag geen verlichting aan te hebben, de verwarming minder hoog te zetten en ramen te sluiten als de verwarming aan staat.
De voordelen van duurzaam bezig zijn, zijn tweeledig. Enerzijds spaar je het milieu, anderzijds bespaar je op je eigen energiekosten. Dat wil toch iedereen?