Loodgieter

Bereken het vermogen van je cv-ketel

Wij staan voor je klaar!

helm

Meerdere varianten

Je ketel is aan vervanging toe. Dat betekent niet meteen dat je exact dezelfde cv-ketel aan de muur gaat hangen. Want dit is het moment om een variant te kiezen met het juiste vermogen, de beste capaciteit voor je woning of bedrijf. Dat is van belang. Want als je een exemplaar aanschaft met een te groot vermogen, dan ga je teveel betalen. En een cv-ketel met te weinig capaciteit scoort niet goed op de twee belangrijkste zaken waar elke ketel voor dient te zorgen:

 • huis of bedrijf verwarmen
 • verzorgen van warm water voor keuken en badkamer

Vier aandachtspunten

Het is daarom van belang om het gewenste vermogen van een cv-ketel voor jouw situatie te berekenen. Gaat het om de capaciteit voor een tussenhuis of een vrijstaande villa? Een appartement of een bedrijfsloods in de vrije ruimte? Hoe meer je ruimtes losstaan van andere gebouwen, des te meer vermogen heb je voor je cv-ketel nodig.

Een tweede punt is de leeftijd van je huis of kantoor. Oudere gebouwen zijn vaak veel minder geïsoleerd dan nieuwe. Minder goed geïsoleerde ruimtes vragen om een cv-ketel met grotere capaciteit. Een derde punt heeft te maken met de grootte van je ruimtes. Bepaal het aantal kubieke meters van je pand om het vereiste vermogen van een nieuwe cv-ketel te berekenen. En tot slot ga je bekijken hoeveel warm water je gemiddeld nodig hebt. In je eentje verbruik je minder warm water dan een familie van zes personen…

Je woon- of werksituatie telt mee

Deze capaciteit dient nog verder te worden berekend. En wel met behulp van het volgende lijstje:

 • 10% extra voor vrijstaand huis/eindhuis
 • 10% extra voor elke ruimte die zich naar het noorden richt
 • 15% extra bij slecht geïsoleerd pand
 • 10% procent minder bij goed geïsoleerd pand

Stel dat je een vrijstaand huis hebt dat uitstekend geïsoleerd is. Je hebt berekend dat je aan vermogen 20.000 Watt nodig hebt. Volgens bovenstaande tel je eerst tien procent bij die capaciteit op (vrijstaand huis). Vervolgens trek je tien procent van de capaciteit af (goede isolatie). En dan heb je de juiste capaciteit berekend en weet je welk vermogen je nieuwe ketel moet hebben.

Capaciteit van cv-ketel berekenen

Hoe bereken je nu de capaciteit van je cv-ketel? Ga uit van de volgende formule om het vermogen te berekenen: lengte van ruimte x breedte x hoogte x Watts per m3 = Watt.
De benodigde Watts per m3 zijn afhankelijk van de soort ruimte. Een overzicht:

 • toilet, 70 Watt per m3
 • gang, 70 Watt per m3
 • woonkamer, 85 Watt per m3
 • kantoor, 85 Watt per m3
 • keuken, 77 Watt per m3
 • badkamer, 90 Watt per m3
 • bedrijfshal, 80 Watt per m3

Een voorbeeldberekening om het vermogen van je cv-ketel te bepalen: je woonkamer is vijf meter lang, drie meter hoog en vier meter breed. Dat is dan 5 x 3 x 4 x 85 Watts per m3 = 5100 Watt.
Je telt het benodigde vermogen in Watt van alle ruimtes bij elkaar op om te zien welke capaciteit je cv-ketel moet hebben. En je komt bijvoorbeeld uit op 20.000 Watt.

Reken op én met All-in CV Service

Een goede berekening van je vermogen is maatwerk. Bij All-in CV Service gaan ze graag met je aan de slag om het meest effectieve vermogen van je cv-ketel te berekenen. Een tip: zorg voor wat extra capaciteit, zo’n vijftien procent voldoet. Want je zou in de toekomst meer capaciteit nodig kunnen hebben door verbouwing van een zolder of aanbouw van een serre.

Een veelvoorkomend probleem is het moeten bijvullen van de cv-ketel. Wanneer je je cv-ketel niet juist bijvult haal je niet het maximale rendement uit de verwarming.

Lees hier meer...

Voor het plaatsen van een nieuwe cv-ketel ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben direct ervaren en erkende monteurs voor je beschikbaar in heel Nederland.

Lees hier meer...

Vloerverwarming zien we steeds meer terug in nieuwbouwwoningen. Het grote voordeel is dat je vloerverwarming kunt laten fungeren als hoofdverwarming.

Lees hier meer...

Atag
Vaillant
Remeha
Intergas

All-in cv Service staat voor je klaar

In Nederland heeft All-in cv Service meerdere lokale partners waar we mee samenwerken. Hierdoor hebben wij altijd een cv monteur direct voor jou beschikbaar. Wij leggen je aanvraag voor aan diverse bedrijven in jouw regio waarna je gratis en vrijblijvend offertes ontvangt. Door te vergelijken kun je direct besparen op je kosten.