Boiler kiezen: 5 varianten op rij

Je denkt erover na een boiler te kopen maar bent niet bekend in deze materie. Dan kan de zoektocht naar de juiste boiler best zo’n klusje zijn onder de noemer ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Daarom hieronder ter overzicht vijf soorten boilers op rij, met voor- en nadelen.

Elektrische boiler

Deze boiler geniet misschien wel de meeste bekendheid. Een elektrische boiler zorgt dat het water op temperatuur blijft zodat je altijd direct over warm water kunt beschikken. Met een eenvoudige installatie en een betaalbare prijs blijft de elektrische boiler een populaire keuze. Nadelen: deze boiler is niet zo energiezuinig en kent relatief hoge verbruikskosten.

Zonneboiler

Een energiezuinigere keus is de milieuvriendelijke zonneboiler. Met één of meerdere zonnecollectoren in de tuin of op het dak haalt dit systeem energie uit zonlicht om water te verwarmen. Nadeel is dat je in de periode oktober – maart wel op nawarmen (op gas, via een warmtepompboiler of elektrisch) aangewezen bent. Dit systeem is daarbij relatief duur in aanschaf.

Warmtepompboiler

Nog een milieuvriendelijke keuze is de warmtepompboiler. Dit slimme systeem haalt warmte uit de lucht, brengt dit naar een hogere temperatuur en verwarmt zo het tapwater voor badkamer en keuken. De aanschafprijs van een warmtepompboiler is aan de hoge kant maar deze investering verdient zich terug doordat de verbruikskosten zakken.

Aardgasboiler

De aardgasboiler is een logische keuze als je bijvoorbeeld al op aardgas verwarmt. In vergelijking met een elektrische boiler kan de aardgasboiler water veel sneller opwarmen. Dit betekent dat het water niet continue op temperatuur gehouden hoeft te worden terwijl je wel snel warm water kunt gebruiken. Een nadeel is dat het dat het installatieproces niet eenvoudig is.

Doorstromer

Een andere optie is een doorstromer op gas. Dit is een voordeligere keuze dan de aardgasboiler. Daarbij is de doorstromer energiezuinig. De doorstromer verwarmt pas water wanneer je dit nodig hebt waardoor er geen stilstandsverlies is. Het nadeel is wel dat je dus even moet wachten voordat je warm water hebt.

Keuzehulp en advies

Er zijn allerlei verschillende soorten boilers op de markt en je wilt natuurlijk de boiler kiezen die het beste aansluit bij jouw verbruik, verwachtingen en budget. Online kun je veel informatie en handige keuzehulpmiddelen vinden die je op weg kunnen helpen naar de juiste boiler. Het kan ook prettig zijn om eens advies in te winnen bij een specialist. Een specialist kan met je meedenken en je ook meer vertellen over praktische zaken zoals het gebruiksgemak en bijvoorbeeld het onderhoud dat een bepaald type boiler vraagt.