Afvoer verstopt

De afvoer is verstopt! Erg vervelend, maar niet onvermijdelijk. Elke afvoer zal wel eens verstopt raken. Een verstopte afvoer kan echter voor veel overlast zorgen. Het kan zo zijn dat je zelfs de gootsteen, wasbak, douche of bad even niet meer kan gebruiken. Als je dit op dat moment wel doet kan je een overstroming of lek riskeren. Soms is het probleem gemakkelijk zelf op te lossen, maar soms is het goed om professionele hulp in te schakelen.

Oorzaken verstoppingen

Er zijn verschillende oorzaken voor een verstopte afvoerleiding. Het kan voorkomen dat er te veel materialen door het riool zijn gekomen. Materialen die niet in de riolering thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan vochtige doekjes, verkeerd wc-papier, haren of vet. Daarnaast kan een verouderd rioolsysteem ook een oorzaak zijn voor de verstopping. Ook het gebruik van verkeerd ontstoppingsmiddel kan zorgen voor een verstopping.

Voorkomen van verstoppingen

Goed onderhoud is natuurlijk belangrijk om een verstopte afvoer te voorkomen. De meest gemakkelijke oplossing om verstoppingen te voorkomen is om in de gaten te houden dat er geen etensresten worden weggespoeld in de gootsteen. Zorg er daarnaast ook voor dat het putje in de badkamer schoon blijft. Verder zijn verschillende producten in de winkel verkrijgbaar die de afvoer kunnen ontstoppen. Een nadeel is wel dat deze middelen vaak slecht voor het milieu zijn. Een milieuvriendelijke oplossing is koffiedik. Koffiedik voorkomt vetaanslag en neemt zelf ook vieze geuren uit de afvoerleiding weg. Je kunt ook je eigen vloeibare ontstopper maken, gemaakt van azijn en soda.

Zelf de afvoer ontstoppen

Er zijn een aantal manieren om zelf de afvoer te ontstoppen. Zo kan je kleine verstoppingen oplossen met een rubberen ontstopper. Vul hiervoor eerst de gootsteen met een laagje water. Stop vervolgens een natte doek in de overloop opening. Plaats nu de rubberen kop van plopper op de afvoer. Maak nu een aantal (krachtige) pompbewegingen en trek de plopper met een snelle stevige beweging los. Herhaal dit een aantal keer. Als de rubberen ontstopper geen resultaat oplevert, moet je de zwanenhals schoonmaken. Zet nu een emmer onder de zwanenhals om het vuil en water op te vangen. Schroef vervolgens de beker van de zwanenhals los en maak deze schoon. Als bovenstaande manieren beide niet werken, zal je weer gebruik moeten maken van ontstoppingsmiddel. Als dit niet helpt kies dan voor een ontstoppingsveer. Dit is een stalen veer van vijf tot tien meter lang. Je duwt deze veer voorzichtig in een draaiende beweging de afvoerleiding in. Zo wordt het vuil in de leidingen los gemaakt. Pas wel op dat je de leidingen niet beschadigd.

Vakman

Een kleine verstopping is wellicht zelf op te lossen, maar mocht je het idee hebben dat je verstopping hardnekkig is, bel dan een vakman op. Een rioolexpert of loodgieter heeft alle kennis en ervaring om probleem te verhelpen. Je loopt zo ook minder risico onnodige schade te veroorzaken aan je buizenstelsel. Deze professional kan je daarbij ook tips geven om in het vervolg zelf het voorgekomen probleem op te lossen. Spoedklus? Wacht dan niet langer en neem contact op met 24/7 Riooldienst. Zij helpen u 24/7!